Kako i zašto razvijati samopouzdanje kod djece?

Prije nego nastavite čitati ovaj tekst, razmislite o tome što već znate o samopouzdanju. Imate li puno samopouzdanja? Mislite li da samopouzdanje može utjecati na uspješnost učenja ili obavljanja bilo kojeg zadatka? Jesu li roditelji odgovorni za samopouzdanje kod djece?

Ukratko: da. Veća razina samopouzdanja povećava učinkovitost učenja. (Kleitman et al. 2012)

Učenici koji imaju višu razinu samopouzdanja bolje procjenjuju koliko znaju i koliko su uspješni. Osim toga, oni imaju sposobnosti i znanja naučiti kako učiti.

U istraživanjima s nešto starijim učenicima (Akbari & Sahibzada, 2020) pokazano je da samopouzdanje utječe na:

  • sudjelovanje u nastavi
  • postavljanje ciljeva učenja
  • smanjenje anksioznosti
  • iznošenje mišljenja za vrijeme sata.

Sve ovo nam govori da je samopouzdanje izuzetno bitno za uspješnost učenja.

Ovo vrijedi i u drugom smjeru – djeca koja imaju manje samopouzdanja imaju manje motivacije za učenje i školu doživljavaju kao mučenje. Zbog ovoga se razvija negativan stav prema učenju što može biti razlog slabijem školskom uspjehu (Palavan, 2017).

No, samopouzdanje ne nastaje odjednom u dobi od 5 ili 10 godina – ono se razvija od najranijeg djetinjstva (Kopfhammer, 1992)

Naravno, najraniji kontakti djeteta su roditelji, a čini se da majke i očevi utječi na razvoj samopouzdanja svoje djece na različite načine.

Znanstvenici (npr. Kleitman, S. et al., 2020.; Want & Kleitman, 2006) koji se bave ovom temom su otkrili da MAJČINSKA povezanost s djetetom IZRAVNO utječe na razinu samopouzdanja. Neovisno o dobi djeteta, spolu i inteligenciji – majka je ta koja utječe na samopouzdanje.

No, što je s očevima? Imaju li oni ikakav utjecaj na samopouzdanje?

Pokazalo se da povezanost s očevima utječe na fluidnu inteligenciju (to je sposobnost logičkog razmišljanja i rješavanja problema u novim situacijama i ne ovisi o stečenom znanju i informacijama koje imamo otprije). Ova pak vrsta inteligencije pozitivno utječe na samopouzdanje. To znači da očevi INDIREKTNO utječu na samopouzdanje.

Dakle, iako na različite načine, majke i očevi potiču razvijanje samopouzdanja od prvih dana djetetova života.

Za kraj, razmislite o načinima na koje roditelj može pomoći djetetu da izraste u ososbu s pozitivnom slikom o sebi. Mogu li pohvale utjecati na razvoj samopouzdanja kod djece? Jesu li sve pohvale dobre?

Odgovori stižu već u sljedećem članku :)

Literatura:

Akbari, Omidullah & Sahibzada, Javed. (2020). Students’ Self-Confidence and Its Impacts on Their Learning Process. American International Journal of Social Science Research. 5. 1-15. 10.46281/aijssr.v5i1.462. 

Kleitman, S., Stankov, L., & Allwood, C. M. & Young, S., & Mak, K. (2012). Metacognitive Self-Confidence in School-Aged Children. 10.1007/978-94-007-4507-0_8.