Lampica - strategija za bolje pamćenje

Lampica je strategija koja pomaže poboljšati pamćenje. Naravno, naziv nije službeni, smislila su ga moja djeca. Ovo je pojednostavljeni oblik Palače pamćenja, još jedne zanimljive strategije koja može pomoći školarcima s učenjem i pamćenjem. Prvo ću ukratko opisati ovu kompleksnu strategiju koju često koriste likovi u serijama The Mentalist i Sherlock Holmes, a onda prikazati kako izgleda naša lampica.

Palača pamćenja - Osoba u mašti stvara sliku dobro poznatog i emocionalno zatvorenog prostora. To može biti vlastiti stan ili kuća, učionica ili palača. Informacija koju treba zapamtiti pretvara se u sliku (slično kao u metodi stvaranja mentalnih slika) koja se onda pohrani u određeni dio sobe, učionice, palače ili neke druge prostorije. Tako učenik može zamisliti svoju sobu, s radnim stolom i ormarom za knjige. Formulu iz matematike može spremiti u ladicu u tom stolu. Svaki put kada piše test iz matematike, u svojim mislima uđe u sobu, otvori ladicu, a formula, kao u crtanom filmu, iskoči iz ladice.

Lampica . Ovo je strategija koju smo uveli za jednog od mojih sinova. Power P je redovito odlazio u školu i dolazio kući zaboravljajući što treba reći učiteljici, ima li kakva poruka za roditelje, predati listić koji je imao za zadaću… Zato smo krenuli s ovom strategijom. Proces izgleda otprilike ovako:

- zatvori oči i zamisli svoj mozak. Što sve ima unutra?

- stavi u svoj mozak jednu radnu sobu. Kako izgleda soba?

- Stavi u svoju sobu jedan radni stol. Kakve je boje? Što ima na njemu?

- Stavi na stol jednu mapu, fascikl ili kutiju.

- Pokraj mape stavi jednu lampu.

- Kad imaš nešto važno za zapamtiti, zatvori oči, uđi u radnu sobu, otvori fascikl i stavi tu važnu informaciju u fascikl.

- Upali lampicu. Kakve boje je svjetlo? Treperi? Blinka? Svijetli?

- Kad dođeš u školu ili kući, provjeri gori li lampica, pogledaj u svoj fascikl da vidiš što moraš zapamtiti.

U početku smo ga nakon škole pitali je li lampica upaljena i ima li što u fasciklu. Dan po dan, sve smo ga rjeđe ispitivali, a on je sve rjeđe zaboravljao stvari u školi. Tako je naš mali zaboravko postao jako sretan i ponosan na svoje pamćenje.