Kreni ovdje  

O blogu

Recept za svaki posao, pa tako i roditeljstvo, je:

- malo znanosti

- puno prakse 

- hrpa zabave.

Upravo se ovi sastojci nalaze u postovima koji su pred tobom. Ok, možda je zgodno napomenuti da se moje kuharske vještine zaustavljaju kod pravljenja čaja. No, i za dobar čaj treba imati dobre sastojke :)

Iza svakog ovog članka, krije se znanje koje sam stekla na doktorskom studiju iz didaktike i koje svakodnevno nadograđujem, ali i puno praktičnih primjera kako ta znanja primijeniti u aktivnostima sa svojom djecom. Moji najveći učitelji nisu profesori s fakulteta niti istraživači od kojih učim na konferencijama - to su moja dva dječaka, Einstein E i Power P.  Oni mi iznova pokazuju da su teorija i praksa dva različita svijeta i da samo kontinuiranim radom na sebi možemo rasti i napredovati. Ovaj je blog je zamišljen kao poveznica ta dva svijeta. Tu ćeš naći tumačenja nekih znanstvenika, primjere iz svakodnevnog života, a sve začinjeno humorom. 

O meni

Ja sam Marija - mama, znanstvenica i autorica. Ne nužno ovim redoslijedom. Uz pomoć mog super-muža, manje-više uspješno balansiram između ova tri područja. Često padnem pa idem ispočetka.

Mama sam postala kada je ulatrazvuk pokazao otkucaje prvo jednog srca. Pa dva. Kad smo se muž i ja pogledali i postali svjesni da čekamo blizance. I sedam godina unaprijed - moja dva školarca gube mliječne zube, vole se igrati, svađati, istraživati, dijeliti, učiti, prenemagati se, maziti i glupirati. Puno vremena provodimo vani, čitamo i raspravljamo o tome trebaju li djeca učiti ili su najpametnija na svijetu. Oni, naravno, zastupaju drugo stajalište. 

Titulu doktorice znanosti sam dobila 2019 kada sam obranila doktorat s temom strategija učenja i čitanja na stranom jeziku. Učenje me posebno fascinira - način na koji djeca povezuju, kategoriziraju i pamte. No, samo pojam učenja se često povezuje s čitanjem lekcije i odgovaranjem na pitanja. Jedan od ciljeva ovog bloga je pokazati još mnoštvo načina na koje djeca (i mi odrasli) možemo učiti.  Uz strategije, bavim se i istraživanjem višejezičnosti. Ovo je posebno zgodna tema budući da u našoj obitelji kombiniramo hrvatski, njemački i engleski. Iako, ako pitate našu djecu, tata i mama ne znaju baš puno taj njemački.

Do sada sam napisala nekoliko materijala za učenje engleskog kao stranog jezika, nekoliko znanstvenih i stručnih radova, a najponosnija sam na svoju nedavno objavljanu knjigu Parenting: Easier Said Than Done?. Ako se želiš nasmijati našim dogodovštinama i zaviriti u svijet zgoda i nezgoda roditelja s djecom, ovo je obavezno štivo :)

Za sve roditelje predškolske i školske djece, tu je i Vodič o učenju kod kuće. Kako planirati učenje? Kako pomoći djetetu da razvije navike učenja, isplanira tjedan i ne zaboravlja zadaće? Postoje li i drugi načini učenja, osim čitanja i odgovaranja na pitanja? Saznaj u Vodiču za roditelje: Kako učiti kod kuće?