Objasni to svom mozgu - strategija za učenje i razvoj kritičkog mišljenja

Prije nego nastavite čitati ovaj tekst, pokušajte se prisjetiti jeste li se (ili svoje dijete) ponekad "uhvatili" kako objašnjavate sami sebi kako nešto napraviti. Jeste li čuli da je poučavanje (sebe ili drugih) najbolji način da nešto naučite?

E, o tome se radi u ovom članku - samoobjašnjavanje ili, kako neki nazivaju ovu metodu,„objasni to svom mozgu“. Kao što samo ime govori, radi se o metodi u kojoj osoba sebi ili drugima objašnjava kako i zašto misli da nešto treba napraviti. Iako o samoobjašnjavanju s ciljem razvoja kritičkog mišljenja češće govorimo u kontekstu nešto starije djece, jedno zanimljivo istraživanje iz 2008 (1) je pokazalo da već petogodišnjaci mogu razvijati neke od ovih sposobnosti.

Kako je izgledalo istraživanje i što su zaključili?

Djeci su postavili zadatak da nastave niz poput 🦋🦋🐞🦋🦋🐞i podijelili ih u tri skupine. U prvoj su skupini djeca svojim roditeljima objašnjavala ZAŠTO misle da niz treba nastaviti s dva leptira. U drugoj su morali objasniti sami sebi, a u trećoj su samo trebali ponoviti točno rješenje za istraživačem. Pokazalo se da su djeca u prve dvije skupine postizala puno bolje rezultate u testovima nakon ovog. To znači da objašnjavanje (sebi ili drugima) vodi razvijanju vještina zaključivanja, analiziranja, interpretacije i ostalih sposobnosti potrebnih za razvoj kritičkog mišljenja.

Stariji učenici također postižu bolje rezultate nakon samoobjašnjenja. Konkretno, u jednom su istraživanju (2) četrnaestogodišnjim učenicima/cama su pokazali kako da koriste metodu samoobjašnjavanja dok uče novi geometrijski teorem. Nakon toga su rješavali problemske zadatke. Istraživači su usporedili njihove rezultate s rezultatima učenika koji su učili na svoj uobičajeni način i - pogodite koja je skupina djece postigla bolje rezultate? Da, djeca koja su koristila metodu samoobjašnjenja su se lakše dosjećala naučenog, uspješnije su objašnjavali i postizali su bolje rezultate na testu.

Što to znači za roditelje?

Umjesto „pusti da ti ja pokažem“ pokušajte s „objasni mi kako ti misliš da to treba napraviti? Zašto to misliš?“

Ovo možete primijeniti za gotovo sve aktivnosti, možete krenuti s pitanjem

Objasni svom mozgu:

  • kako se uključi mikrovalna?
  • kako će (lik iz priče) riješiti taj problem? Zašto to misliš?
  • zašto ova kockica (ne)može proći kroz ovaj oblik?
  • zašto dodajemo jaje u smjesu?
  • gdje trebamo odrezati biljku da bismo ju razmnožili?
  • koliko nogu ima 6 paukova zajedno? Kako si to izračunao/la?
  • je li bolje imati električni auto ili hybrid? Zašto to misliš?
  • kako ćeš najbolje naučiti ovu lekciju? Što ti sve treba i kako ćeš to pripremiti?
  • zašto je to formula za računanje opsega?

Na kraju, objasnite svom mozgu zašto je ovo dobra strategija učenja i kako može potaknuti razvoj kritičkog mišljenja. 

Zapamtite: pitanja i samoobjašnjavanje su moćni alati za razvoj kritičkog mišljenja i uspješnije učenje. Potaknite djecu da vama ili sebi objasne ZAŠTO nešto misle i na taj način analiziraju, uspoređuju i zaključuju.

Literatura:

(1) Rittle-Johnson, B., Saylor, M., & Swygert, K. E. (2008). Learning from explaining: does it matter if mom is listening?. Journal of experimental child psychology100(3), 215–224. https://doi.org/10.1016/j.jecp.2007.10.002

(2) Wong, R. M. F., Lawson, M. J., & Keeves, J. (2002). The effects of self-explanation training on students' problem solving in high-school mathematics. Learning and Instruction, 12(2), 233–262. https://doi.org/10.1016/S0959-4752(01)00027-5