Kako razvijati samostalnost u učenju

Prije nekoliko dana su moja djeca izrazila želju da sama idu od školskog busa do stana. Prvih nekoliko tjedana sam ih čekala na stanici. Onda smo se dogovorili da ih čekam malo dalje, kod prvog semafora. Nakon nekoliko dana se mjesto susreta pomaknulo još malo dalje. I onda rečenica: „Mama, ja hoću ići sam kući. Ne trebaš me više čekati.“ Možda se pitate kakve veze ima ova anegdota s učenjem i poticanjem samostalnosti. Sličnost je u koracima. Korak po korak do samostalnosti. 

Krenimo redom s usporedbom.

Korak 1

BUS: U početku sam čekala djecu na stanici. Nakon što izađu iz busa, razgovaramo o tome kojim putem idemo kući, kako se prelazi cesta. Naravno, pričamo i o tome što je bilo najzanimljivije taj dan u školi, je li netko rekao nešto smiješno, s kim su sjedili u busu, čega su se igrali za vrijeme pauze.

UČENJE: U početku roditelj sjedi pokraj djeteta dok piše zadaću ili uči. Za to vrijeme pričamo o tome što im pomaže da uspješnije uče, koliko zadataka imaju, koliko će riješiti, što mogu napraviti ako „zapnu“. Također, zajedno možete napraviti plan učenja

Korak 2

BUS: Dogovor da ću ih čekati na prvom semaforu, nekoliko koraka dalje od stanice busa. 

UČENJE: Dogovor da će dijete samo krenuti sa zadaćom ili učenjem. Možete zajedno pogledati  plan učenja, vidjeti što treba napraviti, pitati dijete kako planira naučiti lekciju ili napisati zadaću. Dokle god dijete samo radi, ne prekidati aktivnost. Ako zatraži pomoć, možete uskočiti i pomoći s učenjem. Također, razgovarajte o koracima kada dijete treba pomoć. Hoće li odgovore potražiti u lekciji? Pitati roditelje za pomoć? U školi i razgovarati s učiteljicom ili učiteljem? Nazvati prijatelja iz škole?

Korak 3

BUS: Čekat ću ih kod kuće. Ako pada kiša, ako imaju puno stvari koje treba ponijeti iz škole, možemo se dogovoriti da ih dočekam na stanici busa. 

UČENJE: Dijete samostalno gleda plan učenja, piše zadaću i uči novo gradivo. Ukoliko zatreba pomoć, može zatražiti pomoć od roditelja, prijatelja, starijeg brata/starije sestre ili učitelja/ice.

Samostalnost se razvija od rane dobi. U ovom članku možete otkriti trik za poticanje samostalne igre kod mlađe djece.

Korak po korak – od samostalne igre do samostalnog učenja.