7 savjeta za razvijanje fokusa kod djece školske dobi

Jeste li znali da su fokus i motivacija dva čimbenika koja najbolje predviđaju školski uspjeh (1)? No, nije uvijek lako ostati fokusiran kada je vrijeme za učenje i pisanje zadaće. U nastavku slijedi 7 savjeta za razvijanje fokusa kod školske djece.

Ili pogledajte video:)

Što su djeca mlađa, fokus i koncentracija su kraći. U ovom članku možete pročitati 3 savjeta kako poticati koncentriranost kod mlađe djece.

Ukoliko kod svog djeteta školske dobi primjećujete da se otežano fokusira na učenje, pokušajte sljedeće:

1. Izbor. Istraživanja (2) su pokazala da se učenici koji imaju mogućnost izbora više koncentriraju na zadatak, ulažu više energije i truda te prihvaćaju odgovornost za svoje učenje. Kao roditelj, možete ponuditi djetetu izbor:

    • Kada će učiti/pisati zadaću – prije ili poslije užine
    • Što će prvo učiti – povijest ili matematiku
    • Kako će učiti – napisati sažetak lekcije, izraditi plakat…

Kada dijete samo izabere kada, što i kako će učiti, bolje će se fokusirati na zadatak.

2. Jedna po jedna aktivnost. Djeca (i mnogi odrasli) teže obavljaju više aktivnosti odjednom. Multitasking nije njihova jača strana. Predložite djetetu da prvo odradi jedan zadatak (npr.zadaću iz matematike), zatim slijedi pauza koja mu pomaže da se odmakne od tog zadatka i onda krene s drugim zadatkom (npr.plakat iz biologije).

3. Podijeliti zadatak na manje aktivnosti. Ukoliko dijete za zadaću mora pročitati pet lekcija iz povijesti, odgovoriti na pitanja i naučiti sve to gradivo, koncentracija će s vremenom popustiti. Zbog toga, potrebno je velike zadatke podijeliti na manje aktivnosti i napraviti kratke pauze između.

4. Mjesto za učenje. Osigurajte djetetu mjesto za učenje na kojem nema puno distrakcija. To može biti radna soba ili samo radni stol u blizini kojeg nema mobitela, televizora, radija ili nekih drugih elemenata koji mogu odvlačiti pozornost od zadatka.

5. Rutine. U ovom članku pročitajte više o važnosti rutina za dječji razvoj te načinima kako razvijati rutine u školskoj dobi. Pomozite djetetu da uspostavi dnevne rutine – vrijeme za učenje, jelo, igru i zabavu.

6. Igre koje razvijaju fokus. Igrajte s djetetom Čovječe ne ljuti se, slažite puzzle, rješavajte križaljke… Ovo su aktivnosti kojima se razvija fokus, a donose kvalitetno vrijeme koje možete provesti sa svojim djetetom.

7. Interes. Podržite dijete da se bavi aktivnostima koje ga interesiraju i zanimaju. Dok je dijete fokusirano na ono što ga zanima (slaganje Lego kockica, čitanje, promatranje kroz mikroskop, crtanje…) ne prekidajte aktivnost. Kao što je Antonella (Roditelji sa svrhom) u svom članku objasnila, svaki put kad je dijete fokusirano nešto dulje - mozak to pamti. To znači da ako se dijete fokusirano igra, a mi njega/nju pitamo je li gladno to je propuštena prilika da mozak zapamti nešto dulji fokus. Naime, da se fokus nije prekinuo pitanjem, tko zna koliko bi dijete bilo fokusirano.

Ovaj se savjet odnosi na period od rođenja pa do starosti. To znači da i školska djeca, ali i mi odrasli na ovaj način možemo razvijati svoj fokus. I ne zaboravite - bolji fokus, bolji uspjeh i rezultati. 

(1) McQuown, A. (2011). Focus and Motivation: Two Contributing Factors that Lead a Student to Academic Success. Marygrove College.

Steinmayr R, Weidinger AF, Schwinger M & Spinath B (2019) The Importance of Students’ Motivation for Their Academic Achievement – Replicating and Extending Previous Findings. Front. Psychol. 10:1730. doi: 10.3389/fpsyg.2019.01730

(2) Flowerday, E.; Schraw, G. Teacher Beliefs About Instructional Choice: A Phenomenological Study. // Journal of Educational Psychology 92, 4(2000), str. 634-645.