Manje stresa za školske dane

Školski dani, pogotovo jutra, mogu biti stresni za roditelje i djecu. Hajde, požuri! Jesi oprao/la zube? Jesi sve spremio/la u torbu? Imamo još 5 minuta, moramo požuriti.

U nastavku pročitajte opis dvije aktivnosti koje možete odmah isprobati sa svojom djecom i smanjiti jutarnji stres.

Mnogi su stručnjaci i roditelji primijetili da svakodnevne rutine olakšavaju obiteljski život jer djeca (i roditelji) znaju što ih očekuje i što trebaju napraviti. Potrebno je trošiti manje energije na podsjećanje, požurivanje i raspravljanje.  U ovom članku možete pročitati više o važnosti rutina za djecu školske dobi.

Kao što nama odraslima pomaže imati podsjetnik u kalendaru ili na radnom stolu, tako i djeci vizualni podsjetnici mogu olakšati obavljanje svakodnevnih aktivnosti i školskih obaveza. Kako napraviti jedan takav podsjetnik?

  1. Sjednite s djecom razgovarajte o aktivnostima koje želite rutinirati. Mi smo odlučili
    isplanirati pakiranje torbe prije polaska u školu. Nabrojali smo sve što trebaju imati u torbi prije polaska iz stana.
  2. Vizualni podsjetnici su idealno rješenje za (mlađu) djecu, ali i mnoge odrasle. Mi smo uslikali sve što trebaju spakirati u torbu, isprintali i zalijepili sličice i napisali riječi. Ovakve slike pomažu djeci da povežu ilustraciju i stvarni predmet.
  3. Svako jutro prije izlaska, djeca dodirnu sličicu i razmisle jesu li spakirali taj predmet u torbu.
  4. Ovo je poseban dodatak našem plakatu jer od početka ove godine djeca uvježbavaju novu strategiju pamćenja. Oni ju zovu „Lampica“. O ovoj strategiji više u sljedećem čnalku. Kada na plakatu dodirnu lampicu, prisjete se trebaju li nešto predati u školi, donijeti kući, pokazati učiteljici…
Za izradu ovog plakata uistinu nije potrebno puno, a donosi nekoliko koristi. Djeca postaju samostalnija i smanjuje se ulogu nas kao roditelja sa stalnim ispitivanjem jesu li sve ponijeli u torbu. A često zaborave i torbu.

Sljedeći izazov s kojim se roditelji često susreću je – osjećaj za vrijeme. Naime, osjećaj za vrijeme se razvija tek kasnije u djetinjstvu. Zbog toga rečenice poput „Imamo još 5 minuta, požuri. Kasnimo, brzo se obuci“ mogu stvoriti dodatni stres. No, čak i s djecom koja još ne znaju očitati sat, možete koristiti sat kao saveznika za mirnija jutra.  

U početku možete reći djetetu da doručak

traje dok velika kazaljka dođe do broja 10. Nakon toga treba oprati zube i, kada velika kazaljka bude na 12, trebate krenuti iz stana. Postepeno, dijete će sve uspješnije pratiti sat i sve rjeđe trebati podsjetnik koliko vremena ima za određene aktivnosti.

Uz podsjetnik i sat, dijete će se sve samostalnije pripremati za školu i cijela će obitelj osjetiti manje jutarnjeg stresa.