Kako pitanja utječu na razvoj samopouzdanja

Prije nego nastavite čitati ovaj tekst, razmislite o tome što već znate o samopouzdanju. Jesu li osobe s više samopouzdanje uspješnije? Kako osuđivanje utječe na samopouzdanje? Što još može pomoći djetetu da razvije pozitivniju sliku o sebi?

U prethodnim se postovima može pročitati o tome kako samopouzdanje utječe na učenje i kako pohvale utječu na samopouzdanje, a u nastavku teksta se krije nešto više o tome kako pitanja mogu pomoći djeci da stvaraju pozitivniju sliku o sebi čak i kad pogriješe. Naravno, kada drugačije oblikujemo pitanje, ne želimo djetetu poslati poruku da nema veze što je nešto loše napravilo ili da je greška nebitna. Samo pokušavamo osudu zamijeniti alatima koji će mu pomoći da grešku ispravi i nauči nešto iz tog procesa.

Usporedimo ova dva tipa ZAŠTO pitanja:

  • Jao, ZAŠTO si to napravio/la!? 🆚 Pitam se ZAŠTO se to dogodilo?
  • Dobro, ZAŠTO ti sad plačeš? 🆚 Možeš li mi reći ZAŠTO se tako osjećaš?
  • ZAŠTO si tako loše napisao/la test? 🆚 Idemo vidjeti ZAŠTO je tako slaba ocjena iz testa.
  • ZAŠTO nisi više učio/la? 🆚Zanima me ZAŠTO ti je bilo teško zapamtiti ovu godinu iz povijesti/izračunati postotak…?

Prvi tip pitanja iskazuje osudu. Drugi pokazuje da nas uistinu zanima u čemu je problem i kako ga možemo riješiti.

A ako i pobjegne pokoje "osuđujuće" zašto, neće svijet propasti, niti ćete svom djetetu zauvijek uništiti samopouzdanje. Jednostavno, drugi put pokušajte drugačije – malo manje osuđivati i više pokazivati interes za stvarni razlog problema.

Osim ovih ZAŠTO pitanja, može se naći puno primjera različitih pitanja koja možete postaviti svom djetetu (ali i sebi) kako bi potaknuli razvoj samopouzdanja. Sva ova pitanja se mogu postaviti nakon lošeg, ali i dobrog rezultata. Recimo:

  • Što si dobro napravio/la? U kontekstu škole, ovo može biti pitanje nakon napisanog testa ili usmenog odgovaranja. No, možemo ga postaviti i nakon teškog dana na poslu, uspješno odigrane utakmice ili neke druge aktivnosti.
  • Što možeš naučiti iz ovoga? Pitanje se može postaviti nakon nekakve pogreške u procjeni situacije ili reakciji na nešto, ali i nakon analize ispita ili usmenog odgovaranja.
  • Tko ili što ti pomaže da ti život bude bolji? Roditelji, prijatelji, glazba, slikanje, čitanje knjiga, učitelj, brat…?
  • Koji ti je bio najbolji trenutak ovaj dan/tjedan?
  • Zbog čega si danas posebno ponosan/na na sebe?

Za kraj, razmislite ima li još nešto što bi pomoglo vašem djetetu da razvije pozitivniju sliku o sebi. Kakva pitanja se češće čuju u vašoj obitelji?

Zapamtite: pitanjima djetetu možemo nabiti osjećaj krivnje ili ga potaknuti ga razmisli o problemu/pogrešci i načinima kako to popraviti.